ätdag under diet

Ätardag under dieten

ätdag under diet De som tränar mycket och går på diet för att mejsla fram väldefinierade muskler talar ofta om ”ätardagen” som veckans höjdpunkt. För den oinvigde är det kanske inte så lätt att förstå vad detta begrepp kan tänkas handla om. Om du vill veta mer om vad ätardagar handlar om och hur du kan dra nytta av dem i din diet, så läs vidare!

En ätardag är helt enkelt en dag under vilken du konsumerar fler kalorier än du normalt gör under din diet. Men, varför skulle det vara bra? Under en diet vill man ju gå ner i vikt, inte överäta för att gå upp i vikt! Det är dock så att det finns en funktion med ätardagen som balanserar det ökade kaloriintaget. I kroppen finns ett hormon som styr förbränningen. Detta hormon kallas leptin. Om du har en hög fetthalt i kroppen så är också leptinhalten hög. Vice versa gäller vid låg fetthalt. När du under veckorna tränar hårt och äter bra, så sjunker leptinhalten. Kroppen ställer då in sig på att minska förbränningen. För att hålla uppe förbränningen måste man alltså höga leptinhalten. Det är det man försöker göra under ätardagen!

Kan man då äta vad som helst i enorma mängder under ätardagen? Svaret är att det beror på. Om du äter tio kilo smör motverkar du funktionen med ätardagen. Om du i stället fortsätter att äta bra mat (för du äter väl en sund kost, med bra fetter och mycket protein?), men ökar portionsstorlekarna så gör du rätt. Det är också klokt att öka intaget av kolhydrater. För att få maximal effekt av det ökade kaloriintaget är det även smart att köra ett helkroppspass dagen före ätardagen eller under själva ätardagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *