aminosyror

Aminosyror – BCAA vs EAA

aminosyrorDen som tränar mycket, oavsett det handlar om styrketräning, konditionsträning eller någon specifik sport, har antagligen relativt bra kunskap om proteinets vikt när det handlar om återhämtning och muskeluppbyggnad. Att få i sig tillräckligt med protein är a och o för den som vill åstadkomma så bra resultat som möjligt.

Något som de flesta inte har så god kännedom om är dock vad aminosyror egentligen är, samt att många hårt tränande kan få fördelar genom att använda tillskott som innehåller lite högre halter av vissa specifika aminosyror.

Kort sammanfattat är aminosyror de byggstenar som bygger upp proteiner. Det finns totalt 20 aminosyror. Tolv av dessa kan kroppen tillverka på egen hand, medan de resterande åtta måste tillföras kroppen genom den mat vi äter. Dessa åtta aminosyror går ofta under benämningen essentiella aminosyror.

BCAA och EAA

På kosttillskotthyllan finns i dag två typer av kosttillskott som innehåller specifika essentiella aminosyror, nämligen BCAA och EAA.

BCAA är ett tillskott som innehåller tre av de viktigaste essentiella aminosyrorna, nämligen leucin, isoleucin och valin, där halten av leucin är dubbelt så hög som de övriga. Dessa tre aminosyror mycket viktiga byggstenar i kroppens muskulatur. Dessutom omsätts dessa aminosyror snabbare i kroppen än andra aminosyror. För den som tränar hårt är det alltså klokt att ta ett tillskott av BCAA för att underlätta återhämtning och samtidigt förhindra muskelnedbrytning. I tillägg till dessa fördelar kan tillskott av BCAA även motverka trötthet vid perioder av hård träning.

Kosttillskottet EAA innehåller alla de åtta essentiella aminosyrorna. Förutom leucin, isoleucin och valin ingår även fenylalanin, lysin, metionin, treonin och tryptofan. EAA är alltså ett mer komplett kosttillskott för den som vill vara säker på att få i sig tillräckliga mängder av de essentiella aminosyrorna. Samtidigt är halterna av leucin, isoleucin och valin lägre i en EAA-produkt än i en BCAA-produkt.

Tillskott med EAA rekommenderas för den som vill stimulera proteinsyntesen, det vill säga den process där aminosyror sätts ihop till proteiner, på ett snabbt och effektivt sätt. Ju snabbare aminosyrorna omsätts i cellerna desto snabbare kan kroppen bygga upp muskler och vävnader. Dessutom är en väl fungerande proteinsyntes avgörande för att man ska kunna upprätthålla en god hälsa i allmänhet.

Som kosttillskott finns BCAA och EAA i både kapslar och pulverform. Dessutom finns det en stor andel olika proteinpulver som är berikade med BCAA eller EAA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *