Failure

Hej Martin!

Jag undrar lite kring det här med att köra till failure eller inte. Låt säga att bröst står på programmet. Jag värmer då upp i 2-3 set med en “lagom belastning”. När det är gjort är det dags för mina arbetsset. Antag att det är bänkpress som gäller och 4 set a’ 10 rep. som står på programmet.

Är tanken då att jag ska välja en och samma vikt på alla 4 seten och sikta på att precis klara sista rep. i sista setet. Eller ska vikten ändras för varje set så sista rep. i varje set precis klaras av, dvs. en 11:e rep. skulle jag inte orka. Kanske lite luddigt frågat, men hoppas du hänger med ändå.

Experten svarar:

Hej,

Variation är nyckeln till framgång. Att träna till failure ibland är inte fel men för ofta kommer leda till överbelastning av nervsystemet.

Jag skulle rekommendera dig att träna i olika perioder om cirka 6v på varje. En lätt period med 15-20 repetitioner. En medeltung period där du ligger på 8-12 repetitioner följt av en tung period där du ligger på 3-6 repetitioner.

Huruvida du ska vara dödstrött vid den sista repetitionen råder det delade meningar om men visst ibland kan det vara bra att köra till failure.

Du får testa dig fram.

Published by

Martin Löwgren

Leg. Naprapat, Lic. Styrketräningsinstruktör, Lic. Personlig tränare, Lic. Massageterapeut, Kostrådgivare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *