styrketräning och konditionsträning

Kombinera konditionsträning med styrketräning

styrketräning och konditionsträningFrågan om hur man ska kombinera konditionsträning och styrketräning har debatterats flitigt ända sedan de gamla grekerna började anordna sina olympiader. Det finns en mängd oklarheter och det figurerar många mindre genomtänkta funderingar om denna fråga, särskilt på nätet. Vill du ha raka svar, läs vidare.

Om du vill bli starkare samtidigt som du förbättrar din kondition har du två metoder att välja mellan. Du kan dels träna kondition och styrka var för sig, eller kombinera dessa två i ett och samma träningspass.

Väljer du att träna kondition separat från styrka kan du med fördel lägga de olika passen på olika dagar, eller, om du inte har möjlighet att göra detta, åtminstone försöka lägga ett av passen på morgonen och ett på kvällen. Varför ska du då göra detta? Jo, både konditionsträning och styrketräning tar energi och för att få bästa möjliga resultat bör du givetvis kunna ge ditt allra yttersta under varje träningspass.

Om du är aktiv inom löpning och inte bara vill träna din kondition, utan även öka benstyrkan, är intervaller ett bra alternativ. Med intervallträning blir din löpträning mer lik sprintlöpning. Vid sprintlöpning aktiveras det anaeroba systemet, vilket leder till att benstyrkan ökar.

Om du är intresserad av att träna din kondition samtidigt som du tränar upp din styrka kan du med fördel välja en träningsform som aktiverar både muskler och puls under en längre tidsperiod. Crossfit är en ny populär träningsform, genom vilken du tränar både kondition och styrka, detta genom att du tvingas hålla en hög intensitet i alla övningar. Gruppträning med skivstång är ett annat alternativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *