Kosttillskott

När du styrketränar så kan du behöva kosttillskott för att din träning ska nå optimalt resultat. Kroppen behöver dessa tillskott eftersom vi inte får i oss tillräckligt med vissa ämnen från den vanliga kosten. Kosttillskott är till skillnad från anabola steroider helt lagligt och skadar inte kroppen på något sätt. Mestadels handlar det om att vi behöver ha i oss tillskot av proteiner och kreatin. Dessa ämnen finns naturligtvis i vår vanliga kost, men förekommer ofta i så pass små mängder att du behöver äta väldigt mycket mat för att få i dig allt du behöver. Det är varken hälsosamt eller billigt, så därför är det bättre att komplettera med kosttillskott.

Tänk på att kosttillskott aldrig kan ersätta hård träning; om du vill bygga upp dig och bli riktigt grov så är det blod, svett och tårar som gäller. Kostillskott är alltså inget mirakelmedel, men det är ett bra sätt att tillgodose kroppens behov av proteiner, kolhydrater och kreatin.

Det finns många olika kosttillskott som du kan äta när du styrketränar. Tre huvudgrupper går att urskilja: proteiner, gainer (en mix av kolhydrat och protein) samt kreatiner. Framförallt är det kreatinet som är svårt att få i sig tillräckligt mycket genom vanlig kost. Kreatin är även ett kosttillskott som bevisligen fungerar; ett tillskott gör att du orkar mer. Kreatin bör helst vara i pulverform för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig det. Kreatin är inte skadligt, men om du har problem med njurarna så bör du avstå från att äta detta kosttillskott. Allra vanligast är att de förekommer i pulverform. Andra förekommer i flytande form, framförallt så kallade proteindrinkar. Du kan ta kosttillskott innan och efter träningen. Speciellt viktigt är det att ta kosttillskott efter att träningen har slutförts. Insulinet stoppar nedbrytningen av muskelprotein och skickar en uppbyggande signal. Det räcker inte med att det finns kolhydrater i omlopp utan även aminosyror (protein) måste tillföras.

Hur mycket kolhydrater eller protein som man måste få i sig efter ett hårt pass tvistar forskarna om. Positiva effekter har observerats i studier med små mängder protein. Samtidigt har även stora mängder snabbverkande klohydrater nämnts i andra sammanhang. Det finns alltså inget entydigt svar.

Rekommendationen är ändå att du intar en snabb sportdryck, maltodextrin eller druvsocker tillsammans med hydrolyserat protein. Men vilka typer av kosttillskott man ska tillföra innan och efter träningen är ofta en inviduell fråga. Det bästa du kan göra är att vara påläst om kosttillskot, då blir det lättare för dig att avgöra vad du är i behov av. Tänk även på att billiga kosttillskott ofta r av undermålig kvalité eftersom de är gjorda på dåliga råvaror.

Olika typer av kosttillskott

Det finns olika typer av kosttillskott som kan vara ett bra tillskott till ditt vanliga näringsintag. Tänk dock på att de allra flesta inte behöver komplettera sitt näringsintag. Här listar vi de vanligaste typerna:

Kreatin

Kreatin är ett naturligt ämna som finns i kroppen hos ryggradsdjur. Kreatin hjälper till att förse musklerna med energi gör även att musklerna återhämtar sig snabbare efter träning.

Läs mer om kreatin

Protein

Protein är en viktig ingrediens för att din kropps underhåll och uppbyggnad. Protein hjälper speciellt till att reparera muskler efter träning.

Vitaminer

Vitaminer är organiska ämnen som vanligtvis intas från livsmedel. Vitaminbirst kan i värsta fall leda till olika bristsjukdomar och därför kan vitmintillskott leda till bättre hälsa.

8 thoughts on “Kosttillskott”

  1. Nej, det viktigaste är att du under de första månaderna får upp en grundstryka och ökar din metabolism (förbränning). Efter att du har byggt upp din grundstyrka och har ökat en del i vikt, kan du börja använda tillskott.

  2. Karlser: Nej absolut inte. Precis som Simon säger så ska du bygga upp en grundstyrka. Du ska lära känna din kropp och när du kommit till en nivå där du inte längre får i dig tillräckligt med näringsämnen via din mat. Då kan du börja fundera på kosttillskott.

  3. Karlser: Om du ska göra det till en vana så är det bra om du inte betalar för mycket. På t.ex. kosttillskott.org kan du jämföra priser på bl.a. proteinpulver och kreatin.

  4. shinixen. jag är en gymmare som gärna vill få mina muskler att synas och växa. Jag har gymmat ett tag nu. jag är 17 år väger ca:65 kg och är 170cm lång. jag undrar om man kan köpa nått slags pulver så man går upp i vikt så man kan göra muskler av fettet (vet inte vad pulvret heter). Det skulle inte sitta så fel om att få lite svar på frågorna? 🙂

  5. Diddo; tror inte att det finns ngt pulver som gör muskler av det fett du har men om man använder sig av proteinpulver samtidigt som du ligger på ett kaloriöverskott kommer du att öka både i vikt och muskelmassa. Det finns dock risk att fettprocenten ökar då också men det är ett pris man får betala för att öka i muskelmassa. Personligen försöker jag ligga på kaloriöverskott och få i mig ordentligt med protein under en längre period för att bygga muskler sedan lägg mig på en kost som är proteinrik men då ligga på ett kaloriunderskott för att bränna det fett jag vill bli av med. Hoppas det hjälpte!

  6. Diddo; tror inte att det finns ngt pulver som gör muskler av det fett du har men om man använder sig av proteinpulver samtidigt som du ligger på ett kaloriöverskott kommer du att öka både i vikt och muskelmassa. Det finns dock risk att fettprocenten ökar då också men det är ett pris man får betala för att öka i muskelmassa. Personligen försöker jag ligga på kaloriöverskott och få i mig ordentligt med protein under en längre period för att bygga muskler sedan lägg mig på en kost som är proteinrik men då ligga på ett kaloriunderskott för att bränna det fett jag vill bli av med. Hoppas det hjälpte!
    +1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *