Kosttillskottsguiden

När man talar om kosttillskott inom styrketräning är det främst 4 olika typer som alltid dyker upp. Dessa fyra är protein, gainers, kreatin och aminosyror. Här under kommer en närmare förklaring för var och en av dem.

Protein

proteinKemiskt sett så består protein av långa kedjor av aminosyror som är ihopbundna genom peptidbindningar. När man styrketränar är målet oftast att få större muskler, och för att få större muskler krävs det att det under proteinsyntesen bildas mer nytt muskelprotein än vad det bryts ner. För att bygga muskler behöver man få i sig tillräckligt med protein. Hur mycket protein man ska få i sig tvistar de lärda om, men de flesta hävdar att 2 gram protein per kilo kroppsvikt är en bra nivå. För att få sig denna mängd protein krävs det oftast att man tillämpar något kosttillskott som innehåller mycket protein. Oftast proteinpulver.

Passar till: Personer som styrketränar och inte får i sig tillräckligt med vanligt protein via kosten.

Här tipsar vi om det bästa proteinpulvret >>

Gainers

gainersGainers består av en stor del kolhydrater och en mindre mängd protein. Fördelningen varierar beroende på produkt men ofta brukar en gainer bestå av minst 50% kolhydrater för att maximera återhämtning efter träning och påskynda viktökning. En typiskt gainerdrink består av ca 450 kcal vilket gör gainers till ett mycket populärt kosttillskott för dem som har problem med att gå upp i vikt. Genom att dricka två gainerdrinkar varje dag har personen i fråga alltså ökat ditt dagliga kaloriintag med hela 900 kcal. Vanligast är att man dricker gainerdrinkar tills dess att man uppnått sin målvikt och att man sedan övergår till vanligt proteinpulver för att inte lägga på sig onödigt med fett.

Passar till: Personer som styrketränar och vill gå upp i vikt.

Här tipsar vi om den bästa gainern >>

Kretatin

kreatinKreatin består av de tre aminosyrorna arginin, glycin och metionin och säljs via formen kreatinmonohydrat som kosttillskott. Kreatin används oftast för att öka uthålligheten och explosiviteten i styrketräningen. Många hävdar att kreatin direkt hjälper till att bygga upp muskler. Den mer troliga förklaringen till varför personer sägs få ökad muskelmassa är att den förbättrade träningen (via uthållighet och explosivitet), men även att kreatinet binder vatten i musklena vilket gör dem mer framträdande.

Passar till: Personer som styrketränar och som redan äter protein/gainers,  som vill öka sin styrka.

Här tipsar vi om det bästa kreatinet >>

Aminosyror

aminosyrorProtein består av aminosyror och ökar muskeltillväxten och återhämtningen vid styrketräning. Aminosyror sägs ha störst betydelse när intag i samband med träning.

Mer info kommer snart.

Passar till: Personer som styrketränar och som vill ha ökad muskeltillväxt.

Här tipsar vi om de bästa aminosyrorna >>

Håller du inte med om det som skrivits ovan? Kommentera gärna så ser vi till att ändra om du har rätt!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *