Kreatin

kreatin i köttKreatin som kosttillskott används för att få styrka och muskelvolym och är en kvävehaltig organisk syra som är naturligt förekommande hos ryggradsdjur. Det betyder bland annat att kreatin är naturligt och inte består av några konstigheter som kan göra det farligt eller dopingklassat. Kreatin återfinns i kött där ungefär 1000 gram kött ger 5 gram kreatin.

Kosttillskottet kreatin används främst av dem som styrketränar av kroppsbyggar skäl men även av sprintrar och övriga idrottare som kräver explosiv styrka, som exempelvis av höjd- och längdhoppare. Förutom att kreatin gör musklerna mer explosiva ökar även musklernas storlek och volym. Det är dock osäkert hur mycket av den ökade volymen som är muskler då man vet att en viss vätskeansamling bildas i musklerna som kan bidra med viktuppgång och ökad volym.

Även om volymökningen till mestadels skulle bestå av vatten finns det fortfarande anledningar till varför kreatin kan vara bra för din träning. Kreatin gör nämligen att musklerna återhämtar sig snabbare vilket i praktiken betyder att du kan träna oftare med uthålliga muskler och öka fortare i vikt, volym och styrka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *