stretching

Nya rön inom stretching

stretchingDen allmänna uppfattningen om stretching och styrketräning är att stretching alltid är bra. Det kommer dock hela tiden nya rön inom detta område. Det har på senare tid kommit en del forskningsresultat som visar att det kanske inte alltid är fördelaktigt att stretcha i anslutning till styrketräning.

En myt som forskarna verkligen har slagit hål på är den om att stretching motverkar träningsvärk. Det finns numera inget som tyder på att stretching efter ett träningspass skulle leda till att eventuell träningsvärk minimeras.

I övrigt har forskarna kommit fram till att det kan finnas risker med stretching som utförs i direkt anslutning till tunga lyft. För tunga lyft krävs nämligen stabilitet. En del stretchövningar, särskilt de som går ut på att musklerna töjs, kan ha en effekt som är rent kontraproduktiv. Forskarna har faktiskt kommit fram till att en ordentlig uppvärmning genom vilken leder, muskler och ligament värms upp och får en bra genomblödning, är den bästa förberedelsen för tunga lyft inom basövningar, såsom till exempel marklyft, bänkpress och knäböj.

Det går fortfarande inte att säga med exakthet hur stretching i samband med styrketräning ska utföras för bästa effekt. Om du stretchar antingen före, under eller efter ditt träningspass och du upplever att stretchingen är bra för dig, så fortsätt för all del med stretchingen. Om du idag inte gör någon stretching behöver du inte oroa dig för att du gör fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *