IRONMAN stark

Så här blir du stark snabbt!

IRONMAN starkAtt vara stark i kroppen är nog något de flesta av oss eftersträvar. En funktionell styrka underlättar vardagslivet genom att man har lättare att stå emot fysiska påfrestningar. Man motverkar också exempelvis ryggont och stelhet. Hur får man då en funktionell styrka i kroppen, och det snabbt? Här får du en kort guide.

Kroppen är en enhet som består av mängder av muskler som samarbetar. Genom att träna traditionell kroppsbyggning med många repetitioner, i övningar där enbart en eller ett fåtal muskler aktiveras, får du ingen funktionell styrka. Det krävs att du använder dig av så kallade basövningar för att få en balans mellan musklerna som gör att kroppen som enhet blir starkare. Fem av de mest funktionella och samtidigt mest påfrestande övningarna är knäböj, bänkpress, marklyft, militärpress och styrkevändningar. Vill du bli stark snabbt är det dessa övningar du ska använda dig av i din träning.

Nu är det dock inte bara att springa in på gymmet, börja lassa på viktskivor på stången och börja lyfta. Du måste först och främst se till att du behärskar tekniken för respektive övning. Att köra marklyft med fel teknik kan till exempel ge upphov till stora ryggbesvär.

Sedan är det viktigt att du förstår principen om progression. För att bli starkare krävs det att du kontinuerligt ökar påfrestningen på musklerna. Det kan du göra genom att öka vikten, köra fler set eller köra fler repetitioner. När det gäller träning för ökad styrka är det främst vikten du ska justera. När du kan göra 5-6 repetitioner av en övning på en viss vikt utan problem är det dags att öka vikten.

Slutligen, hur ofta ska du träna? När du lyfter tungt i basövningar utsätter du kroppens muskler och ditt centrala nervsystem under en enorm press. Du kan inte förvänta dig att kunna köra knäböj och marklyft varje dag. Se till att lägga åtminstone två vilodagar mellan träningspassen. Sedan ska du självklart se till att du äter ordentligt och proteinrikt samt att du sköter om nattsömnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *